Barack Obama a dia d’avui encara és el president dels Estats Units i Pete Souza, el seu fotògraf oficial, ha fet un recull de les seves millors fotos. Si encara no heu vist aquestes fotografies, us demano que hi dediqueu uns quants minuts perquè són unes imatges extraordinàries i, lamentablement, gens pròpies d’un polític.

Si miréssim les fotografies sense saber que Barack Obama ha estat l’últim president dels Estats Units, no passaria res. Podrien ser imatges de qualsevol persona. Qualsevol de nosaltres. Un marit enamorat de la seva dona, un home apassionat per la seva feina, un pare entregat i una persona al servei dels altres. És evident que aquesta galeria d’imatges tenen una gran dimensió perquè no es tracta de qualsevol persona però sobretot perquè no estem acostumats a veure facetes així de qualsevol polític.

L’últim president dels Estats Units serà recordat per moltes coses però n’hi ha una que és tan essencial com impossible d’oblidar. El seu carisma. És d’aquelles persones que només amb la seva presència ja omple qualsevol escenari, qualsevol pavelló. Té una gestualitat increïble i que transmet molt més que qualsevol paraula o que qualsevol discurs.

Barack Obama és una persona normal i corrent. És una persona del carrer, del barri. I és precisament per això que el trobarem a faltar. Perquè en realitat, el que tots volem i triem d’aquells que ens han de governar és trobar persones que ens mirin als ulls, que es preocupin per nosaltres i que estiguin al servei del país independentment del seu color polític. És això el mínim que hauríem de demanar a l’hora d’anar a votar, no?

Aquestes imatges tan colpidores i extraordinàries m’han fet pensar amb què ens fixem a l’hora d’anar a votar i triar aquells que ens han de representar. Potser les coses ens anirien una mica millor si aquests polítics abans de centrar-se en la seva feina i fer-nos somiar amb promeses que saben que no podran complir, fossin persones i ho demostressin. Què és el que volem dels polítics? Una bona persona o un bon polític? És indispensable que un bon polític sigui una bona persona?

Encara que no ho sembli, la virtut de ser persona no la té tothom i és tan o més important que la cultivin dia a dia, molt més que la seva tasca professional. Segurament, ens sentiríem molts més propers als polítics si ells no creessin unes barreres de jerarquització entre la ciutadania i el poder que cada dia són més llunyanes.

No recordarem Barack Obama per tot el que ha fet com a president dels Estats Units, que és molt, però sí que el recordarem per el seu carisma, la seva personalitat i perquè és una persona normal i corrent. Una persona com nosaltres. És això al que hauríem d’aspirar tots. A ser persones, a cultivar aquesta virtut i encomanar-la a tothom. Segurament, d’aquesta manera el món seria una mica millor.